Burun ameliyatları da yapılan bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi belirli bir sürede iyileşmektedir. Bütün ameliyatlarda oluğu gibi burun ameliyatı iyileşme süreci de kişiden kişiye değişmektedir. Bu süre, yapılan işleme ve uygulanan işlem sonrası gerçekleşecek tedaviye bağlıdır. Burun estetiği, günlük rutininize dönmeden önce, şaşılacak oranda, kısa bir toparlanma takvimi gerektiren karmaşık bir işlemdir. Bu sürecin sağlıklı şekilde ilerlemesi için doktorun tavsiyeleri dikkatle dinlenmeli ve yapılması gerekenler dikkatle yapılmalıdır.
Burun ameliyatları sonrası
Deneyimli cerrahların ameliyatlarını gerçekleştirdiği hastaların ilk toparlanma süreci de şaşılacak derecede kısa olmaktadır. Burun ameliyatları sonrasında genellikle hastalar, hafif şekilde ağrı ve sızı hissedebilmektedirler. Bazı hastalar, şişmiş yüz ve burun dokularından kaynaklı burun tıkanıklığı gibi durumlardan, şişlikten ve burunda ortaya çıkan moraramadan şikayetçidirler. Kişiden kişiye değişen iyileşme süresi ise ilk toparlanma denilen süreç genellikle 1 hafta içerisinde gerçekleşmektedir.
Burun Ameliyatı İyileşme Süreci Ne Zaman Başlamaktadır?
Burun ameliyatları iyileşme süresi tam olarak hasta ameliyattan çıktıktan sonra uyanma odasına alınması ile başlamaktadır. Ameliyat sonrası meydana gelebilecek olan şişliğin azaltılması ve basıncın hafifletilmesi durumunda bir paket dondurulmuş bezelye ya da buz konulabilir. Ameliyat sonrası burun deliklerinin altında kabuk oluşumunu önlemek için merhem kullanılır. Ameliyat sonrası belirli düzeyde hissedilebilecek halsizlik olabilir. Bu nedenden dolayı su ve yiyecek tüketilebilir. Ameliyat sonrası geçirilen iki gün biraz zor olmasına karşın genellikle ağrılı olmamakta ve ağrı düzeyi de hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Ağrıyı hafifletmek için de mutlaka ilaç kullanılması gerekmektedir.
Burun Ameliyatı Toparlanma Süreçleri
Yaklaşık olarak bir yıl sonra, buruna yapılan cerrahi işlemin iyileşmesi durumu hemen hemen gerçekleşmektedir. Operasyondan yaklaşık olarak 12 ay sonra, burun bölgesindeki şişliğin hepsi ya da hemen hemen hepsi geçmiş olacaktır. Eğer ameliyat izi varsa, bu iz neredeyse tamamen silikleşmiş olması beklenmektedir.
Bu aşamada, yapılan cerrahi işlemde burun ameliyatı iyileşme süreci değerlendirmesi için işlemi uygulayan hekim ile görüşülmesi gerekmektedir. Sıkıntılı durumlarda geciktirmeden doktora başvurulmalıdır. Çok kolay geçmesi beklenen burun ameliyatı dikkat edilmediği taktirde sıkıntılı durumlar ortaya çıkmasına sebep olabilir.